Nej sudda inte bort stämpeln i pannan

Jag grät. Jag såg mig själv som en person som var mindre värd, som för alltid skulle behandlas på ett nedvärderande sätt.
En stämpel som för alltid skulle finnas i deras datasystem. Jag var arg och ledsen men jag sa ändå ja.

I Arbetsförmedlingens och Försäkringskassans datasystem finns jag registrerad. Bredvid mitt namn finns en ruta som är ikryssad. Psykiskt funktionsnedsatt.
Jag har inte bara på ett papper just de orden bredvid mitt namn.

Personen som sitter mitt emot dig. Som ler som ser städad ut har en psykisk funktionsnedsättning som inte syns på utsidan. Men hon har faktiskt en kronisk sjukdom som gör att hon kanske behöver tas om hand lite extra. Hon är inte korkad men hon vill gärna att du ska veta att hon är känsligare för livet än kanske du är. Just nu har du henne mitt emot dig.

I dag vill jag se på stämpeln i pannan på det viset. Bra dagar tänker jag att det är lika med en ruta för högt IQ.

När jag senast ramlade ner i det där svarat hålet förstod jag att jag inte kommer klarar av att klättra upp igen om jag inte får lite hjälp. Hjälpen visade sig vara en ruta i ett datasystem. För att jag skulle få rätt hjälp med arbetsträning och kontakt med Försäkringskassan ( det här var innan jag fick strida för sjukersättning) så skulle det underlätta om myndigheterna fick kryssa i rutan för psykisk funktionsnedsättning.

Jag skrev ett blogginlägg då om vad ont det gjorde att få EN stämpel i pannan. Nu har jag flera stycken.

Jag träffade min SIUS-konsulent (Särskild stödperson för introduktions- och uppföljningsstöd), från Arbetsförmedlingen i går. Ett uppföljningsmöte för att kolla läget hur arbetet funkar för mig, har jag fått de anpassningar jag behöver, hur mår jag. Det är som att träffa vilken vänlig individ som helst. Skillnaden är att den här människan dömer mig inte och vill stödja mig om jag behöver hjälp för att klara av arbetslivet.
Vi kom överens om att den där stämpel i deras system egentligen bara är positiv. Jag berättar om ångesten jag hade från början.  Att jag har ändrat åsikt och skulle inte vilja ta bort den.

Det finns myndigheter, nämnder i kommuner, organisationer och vårdinrättningar där jag med en psykisk diagnos kan få extra hjälp om jag behöver det. Med min diagnos kan jag komma lite närmar den hjälpen. Skörda frukten av min acceptans till mig själv. Det är ofta jag får kämpa och i bland strida för att jag ska få den rätten som jag har rätt till. Höja min röst och säga att det här känns inte okej.
Så om en stämpel kan underlätta så säger jag: Ta inte bort den!

Men kryssa ur rutan när jag själv inte vill ha den ikryssad längre.