Vara frisk fast du är sjuk

on

Går det att bli frisk från en psykisk sjukdom, kan det växa bort?
Nej säger jag. Du kan inte bli av med din psykiska sjukdom det finns inget botemedel. Du kommer alltid ha en psykisk sjukdom men du kan vara frisk i din sjukdom.

Frågan har ställts till mig flera gånger senaste tiden. Kan man bli frisk från sin psykisk sjukdom? Precis som diabetes eller glutenintolerans så finns det inget botemedel i dag. Det finns mediciner för att lindra som gör att man kan leva ett bra liv i alla fall. Det finns sätt att leva på som gör att du mår bra. Men det finns inte ett piller som gör att sjukdomen försvinner. En amputerad arm växer inte tillbaka, däremot kan hjälpmedel gör att du kan leva ett fullgott liv ändå. En bipolär sjukdom växer inte bort. Men med hjälp av mediciner och terapi kan man leva ett frisk liv i alla fall. Men sjukdomen försvinner inte.

Jag önskar ofta att jag inte skulle ha mina diagnoser. Att jag skulle se livet på samma sätt som alla de andra. Att dagar som den här skulle bero på sömnbrist eller irritation och inte på att hjärnan bara har dragit ner den mörka rullgardinen för att den kände att nu var det dags.

Jag kommer alltid behöva äta litium för att min hjärna ska fungera något så när balanserat. Jag skulle inte orka att upprätthålla den här balansen utan medicin. Jag kommer alltid vara tvungen att tänka på hur bra jag sover, hur bra jag är på att flytta fokus och uttrycka mina känslor, jag kommer alltid vara tvungen att röra på mig fysiskt för att hjärna ska få slappna av. Jag behöver göra allt det men jag behöver inte göra allt det själv så länge jag äter medicin, den hjälper mig lite på traven. Det här är en del av att vara frisk med en psykiatrisk diagnos. Hela mitt liv måste handla om hur jag lever.

Det finns önskningar från anhöriga att deras sjuka partners eller familjemedlemmar ska bli lika friska som personerna var innan sjukdomen kom in i deras liv. Att livet ska återgå till det normala precis som det gör efter en förkylning.

Jag känner mig hemsk när jag säger att livet inte kommer bli som det en gång var. Men det kan bli mycket bättre i jämförelse med hur det är nu. Jag minns hur mitt ex reagerade när han träffade mig flera år efter att jag fick diagnosen bipolär sjukdom och hade börjat äta medicin. ”Du är så annorlunda, du är så mycket lugnare”.
Vi levde inte tillsammans då så det han kunde uppfatta var just mitt beteende där och då. Jag hade inte en känsla av att vilja springa iväg hela tiden, hur jag letade efter något som för stunden gjorde mig glad. Eller hur jag försökte döva min ångest med alkohol och kontrollbehov.

Jag blev istället en person som längtar efter skogen.

I vissas ögon kan jag nog betraktas som ganska trist emellanåt, en person som nöjer sig. En person som jag lovade mig själv att jag aldrig skulle bli.

Nej jag är inte den personen jag var innan, men innan var jag också sjuk. Jag kommer alltid ha mina psykiatriska diagnoser med perioder, skov, av sjukhet. Jag kommer aldrig bli helst frisk.