Jag trodde att jag visste vem jag är

on

Vid 30 år trodde jag på allvar att jag hade lärt känna mig själv och lärt mig att hantera mig själv. Trodde jag…

Som barn spelade det inte riktigt någon roll vad jag gjorde, jag såg ner på mig själv. Jag kunde alltid göra allting lite bättre, jag kunde alltid lära mig mer, vara mer enträgen. Tankesättet följde med mig upp i gymnasiet, till universitetet ja fram tills att jag hamnade på psyk och fick min diagnos. Då tog det slut, trodde jag.

Jag har sedan dess trott att mitt beteende berodde på min psykiska sjukdom som med medicinering försvann. Jag har gått omkring och trott att mitt gamla beteende för länge sedan har lagts i en jutesäck och sänkts i sjön. Det trodde jag, fram tills i dag.

Samtalet med min kontaktsjuksköterska blev en aha-upplevelse. Jag har levt som att mina problem inte finns vilket i sin tur gjort att jag fortfarande befinner mig i gamla hjulspår. Jag straffar mig själv fortfarande, jag rutar in mig själv i scheman och när det inte blir som jag har tänkt det då blir det ångest. Det är lättare att straffa sig själv än att unna sig själv saker, så har jag alltid tyckt.

Det är inte kul att inse vem man egentligen är. Det är inte roligt att inse att ett beteende hos mig själv har gjort att jag inte blir bättre i mitt skov snarare sämre. Jag har motarbetat mig själv.
Samtidigt kan jag vända utvecklingen nu när jag vet att jag dömer mig själv alldeles för hårt. Jag kan arbeta bort mitt beteende och tillåta mig själv att må än bättre. Inte göra som jag har gjort straffa mig själv så att jag mår sämre.

Att tro sig veta vem man är för att sedan upptäcka att det inte stämmer gör ont. För vid 30 år trodde jag i min enfald att jag i grund och botten var en ny Johanna utan förmågan att framkalla ångest hos mig själv.Men samtalet i dag fick mig att inse att jag har mer att kämpa med än vad jag själv trodde. Att mina mönster måste brytas och att jag faktiskt duger som jag är, trots allt. Att livet faktiskt kan bli ännu bättre, att gammalt skit i min ryggsäck kan slängas och komposteras.

Det sägs ju att man lär så länge man lever. Jag har fått en ny insikt om mig själv. Kunskap som jag får vända till något positivt. Jag har helt enkelt fått en ny programvara och nu gäller det bara att få den att fungera också.