Vi vet vad som är bäst för dig

Jag kommer så väl ihåg när jag var barn och fick rätta mig efter att andra visste vad som var bra för mig.  Jag trodde att när jag blev vuxen skulle jag själv få bestämma vad som är bra för mig och inte någon annan.

”Vi har beslutat att det här är bra för dig” är en återkommande mening i mitt liv. När det kommer till vården, psykiatrin, har jag både en och två gånger fått höra att ”Jag/vi anser att det här är bra för dig” och i vissa fall får jag argumentera mig varm för att min syn och mina känslor för det hela ska vara det som blir det slutgiltiga beslutet. I mitt tillfrisknande är det många som nästan vill ta på sig cred för det jag har gjort.

Men det är inte bara psykiatrin eller vården som vet vad som är bäst för mig, det finns många ute i det vanliga samhället också som gärna vill och beslutar för mitt eget bästa.

Jag blir så arg när individen Johanna får stå tillbaka på grund av att det finns någon som tycker att den vet bäst om vad som är bäst för mig.
Så sitter jag då här så förbannad, så kontrollerat förbannad, med lite smått huvudvärk på grund av att jag bitit ihop så förbannat mycket.
”Vi anser att det är bättre för dig…”
Det finns många som vet vad som är bra för mig. Var och varannan blir också upprörda när jag säger att det inte alls är bra för mig, det här är bra för mig.

Jag är i beroendeställning till många i mitt liv just nu. Jag är beroende av myndigheter för att jag behöver deras hjälp att ta mig tillbaka till ett friskare jag, jag är beroende av psykiatrin för att jag ska få mina mediciner och min samtalsterapi just för att jag ska få ett friskare jag. Men bara för att jag är i en beroendeställning betyder det inte att jag har lämnat bort mitt liv åt någon som får besluta vad som är bäst för mig.

Jag leker med tanken om hur det skulle vara om jag bestämde åt dem vad som är bäst åt dem. Tänk om jag skulle börja uttrycka mig som de gör, det skulle inte blir populärt.

Så med andra ord, individen själv vet oftast vad som är bra för den så bestäm inte var som är bäst för individen, i alla fall inte innan beslutet först har diskuterats med individen. Och använd inte uttrycket ”Vi tycker/beslutat/anser att det här är allra bäst för dig” som ett argument till varför man tagit ett beslut som i högsta grad rör individen.