De där små sakerna

Rena, sträva sängkläder, badhusfötter i vita bomullsstrumpor tvättade utan mjukmedel, sträva badlakan eller doften av nyschamponerat hår. Varm choklad, gjord på ren kakao och socker, toppad med vispad grädde.

Lycka eller kanske lugn. De små sakerna som får mig att stanna upp här och nu. Invanda mönster från när jag var barn som gjorde den där upplevelsen lite bättre. De påverkar mig än i dag på ett sätt som inget annat.

Som rena sträva sängkläder mot nyduschad hud. Även i de mörkaste stunder och de mest sömnlösa nätter infinner sig ändå ett visst lugn. Eller bomullsstrumpor som krullar ihop sig inuti och som när de dras över fötterna, som varit timtals i klorerat vatten, vilar på en bädd av strävhet och värme.

När livet är så där riktigt dåligt att huvudet inte alls vill fungera och tårarna bara rinner och håret slits så att händerna blir fulla av hårstrån brukar en varm dusch skingra tankarna. Då är jag bara där och då.

Det är de små sakerna som får mig att må bra när livet inte rullar på. Det är alltid de som ligger i bakgrunden och skvalpar även när jag mår riktigt bra.

Ingen har sagt att livet är lätt men i perioder är det mer än jobbigt för mig.

Men även när livet börjar bete sig okej… Så kommer jag nog aldrig att underskatta perspektiven man får med en kopp varm choklad.