Baksidan av ett tillfrisknande

on

Tillfrisknande. Ett ord som jag tycker ofta används när det handlar om människor som blir nyktra från alkoholen eller som blir drogfria. Men tillfrisknande handlar också om att ändra invanda, skadliga mönster hos sig själv. Att få börja må bra.
Jag har tillfrisknat men jag har fortfarande skadliga beteenden och tankar som förstör min psykiska hälsa. Jag vet oftast vad jag mår bra av och vad som förstör. Jag har ganska bra koll på mig själv.
Efter år av terapi vet jag att jag ofta måste sätta mig själv främst för att må bra, för att undvika att sjunka neråt. Jag har mina verktyg, jag känner igen de där tidiga tecknen på ett skov och jag vet när jag ska lyssna och inte lyssna på den där lilla röda djävulen på min högra axel.
Men det som jag aldrig varit förberedd på, som jag aldrig trott skulle vara ett bekymmer, är att det finns en hel omgivning runt mig så inte gått igenom det jag gått igenom. De har inte de verktyg som jag har, de är kanske inte själva medvetna om hur de själva mår rent psykiskt och att de också kanske behöver få verktyg för att må bättre och ändra invanda mönster och beteenden som egentligen inte är bra för dem.

Jag kan inte och ska inte ändra på andra människor. En annan människas liv fungerar inte så. Jag vill heller inte gör det. Men att själv leva på ett sätt som gör att jag mår bra kanske inte fungerar för min omgivning.
När kriminella ska byta sida eller när drogmissbrukare ska bli nyktra brukar det ofta talas om att man måste se över sin bekantskapskrets, att man måste vara stark att fortsätta gå den vägen som man har valt utan att av slentrian falla tillbaka i gamla mönster.
Att ändra på sig själv är en sak men att ändra på hela sitt liv är något helt annat.

Jag vill inte ändra på min bekantskap eller min omgivning. Jag tänker inte fly eller lämna. Men jag måste lära mig att fortsätta ta hand om mig själv och acceptera att det här är min resa. Det är svårt att inte falla tillbaka i gamla mönster när det blir tufft när utrymmet för det som är bra för mig krymper för en stund.

Jag biter mig fast i det som jag mår bra av. Det här är vad jag kan. Det här är vad jag har lärt mig och det där är vad jag lämnat bakom mig. Men ingen kan förbereda en för att man blir väldigt ensam i sin kunskap när man gått den där vägen själv. Det handlar om att anpassa sig.

Nu har jag tillräckligt med kunskap för att ta hand om mig själv. Nu är det resten av livet kvar .