Som att vinna drömvinsten på lotto

Jag ler. Jag kan inte sluta känna att äntligen går det åt rätt håll. Jag brukar vara den som vill ropa ut min glädje på affären när ett nytt glutenfritt livsmedel dykt upp på den undangömda butikshyllan. Det kan verkligen göra min dag. Men att få behålla min psykolog under en överskådlig framtid tar verkligen priset i glädjerus!

Genom åren har jag inte bara en gång, motsträvigt, fått bekanta mig med nya ansikten som vill att jag upprepar det som redan står i min journal. Det här är inget unikt för just mig, de allra flesta som har kontakt med psykiatrin, över hela landet, ser ut att uppleva samma sak. Till slut går man med på att i stället ta emot ännu fler mediciner. Det blir helt enkelt för jobbigt att ständigt bygga upp förtroendet hos ny personal, om det överhuvudtaget finns någon personal.

Verkligheten är lika för de patienter som söker vård för fysiska problem, alltid nya läkare eller sjuksköterskor. Stressade människor som har för många patienter och för liten tid. Men för mig som har en psykisk diagnos upplevs det täta personalombytet som en stor stressfaktor. Det finns ingen blåslagen arm jag kan visa upp och få en bedömning, jag måste få berätta och jag måste framförallt få känna ett förtroende till personen som ska lyssna.

Så när min psykolog meddelade mig för ett antal månader sedan att hen skulle sluta kom oron och ångesten. Min terapi skulle upphöra och jag skulle få sättas upp på en väntelista för en ny psykolog, om man ens gjorde bedömningen att jag skulle behöva en. Det här skulle också ske i nära samband med att min kontaktsjuksköterska skulle bytas ut. Suck.

Om det i vanliga fall är rörigt i mitt huvud så blev det inte bättre efter det där.

Men så, som en skänk från ovan, ordnade allt till sig. Nu kan jag fortsätta ta reda på vem jag är, varför jag är som jag är och vilka verktyg jag kan använda mig av.

Om de politiker som beslutar om pengar till vården och de tjänstemän som verkställer nedskärningarna, stafettpersonalen och orimliga arbetsscheman kunde förstå vad kontinuitet, förtroende och förståelse betyder för en patient! Oj vilka vinster det skulle generera!

För mig innebär det ett lugn, jag får fortsätta gå hos samma psykolog och inte bli lotsad till någon annan eller ingen alls. För mig innebär det att jag i dag har ett leende på läpparna.

(Dyker det upp en nytt glutenfritt livsmedel på affären i dag också, ja då finns nog risken att ett svart hål kommer uppstå i universum).